flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація відносно повернення позовної заяви НАЗК до Ганни Соломатіної для подачі до належного суду

22 листопада 2017, 12:24

21 листопада 2017 року в мережі Інтернет було розміщено інформацію про те, що Шевченківський районний суд міста Києва нібито з формального приводу та його некомпетентності не прийняв до розгляду позовну заяву НАЗК до Ганни Соломатіної.

Проте, з метою запобігання поширенню недостовірної інформації  Шевченківський районний суд міста Києва вважає за необхідне довести до громадськості наступне.

            15 листопада 2017 року Національне агенство з питань запобігання корупції звернулося до Шевченківського районного суду міста Києва із позовною заявою про захист ділової репутації до Соломатіної Ганни Жоржівни.

17 листопада 2017 року суддею Шевченківського районного суду міста Києва постановлено ухвалу якою позовну заяву Національного агентства з питань запобігання корупції до Соломатіної Ганни Жоржівни про захист ділової репутації юридичної особи – Національного агентства з питань запобігання корупції повернуто позивачу для подачі до належного суду.

Зазначене рішення прийняте на підставі наступного. Як вбачається із матеріалів позовної заяви, відповідач Соломатіна Ганна Жоржівна проживає за адресою вказаною позивачем в позовній заяві. В статті зазначено, що суд порушив правила  підсудності , оскільки відповідно до рішення Київської міської ради від 27.01.01 №280/1255 «Про межі нових адміністративних районів м.Києва та організаційні заходи по проведенню адміністративно-територіальної реформи» вулиця Паньківська відноситься до Шевченківського району міста Києва.

Проте, відповідно до переліку вулиць, які належать до Шевченківського району міста Києва вказаної вулиці не існує.

Одночасно, рішенням Київської міської ради від 22.01.15 р. №34/899 «Про затвердження офіційного довідника «Вулиці міста Києва» затверджено офіційний довідник «Вулиці міста Києва» із зазначеним у ньому переліком вулиць та інших поіменованих об’єктів у місті Києві, де зазначено Паньківська вулиця (Голосіївський район).

 Водночас, відповідно до  ч.1 ст.109 Цивільного процесуального кодексу України, позови до фізичних осіб пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем  її проживання  або  за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її перебування. При цьому, відповідно до ст. 115 Цивільного процесуального кодексу України, якщо суддя, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, встановить, що справа не підсудна цьому суду, заява повертається позивачеві для подання до належного суду, про що постановляється ухвала. Ухвала суду разом із заявою та всіма додатками до неї надсилаються позивачеві.

За приписами п. 4 ч. 3 ст. 121 ЦПК України заява повертається у випадку коли справа не підсудна цьому суду.

Зважаючи на викладені обставини справи, беручи до уваги місце проживання відповідача,   позов Національного агентства з питань запобігання корупції до Соломатіни Ганни Жоржівни про захист ділової репутації юридичної особи – Національного агентства з питань запобігання корупції має бути повернутий для подачі до належного суду.  

Зазначеним рішенням суду також надано право на його оскарження до апеляційного суду м.Києва. При цьому, на день опублікування цієї статті апеляційної скарги на зазначене рішення не подано.

Отже, відповідно до вищевикладеного Шевченківський районний суд міста Києва звертається до представників ЗМІ з проханням ретельніше перевіряти факти перед їх поширенням серед громадськості.