flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер Шевченківського районного суду м. Києва Ірина Фролова 13.10.2022 в онлайн режимі взяла участь у 15 пленарному засіданні Мережі пілотних судів Європейської комісії Ради Європи з ефективності правосуддя (CEPEJ)

19 жовтня 2022, 16:47

13 жовтня 2022 року у місті Страсбург Європейська комісія Ради Європи з ефективності правосуддя (CEPEJ) провела 15 пленарне засідання Мережі пілотних судів CEPEJ, скликане задля обговорення поточної діяльності Комісії та механізмів ефективності реалізації існуючих в Раді Європі інструментів з організації правосуддя.

Участь від України в онлайн режимі взяв Голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов та суддя Шевченківського районного суду міста Києва Ірина Фролова.

Ярослав Головачов розпочав свою доповідь з того , що  “багато років кожен з нас виступає на захисті справедливості. І кожен з нас як ніхто інший знає, що у справедливості багато ворогів. Але найстрашнішим її ворогом, мабуть, є війна. Але у справедливості є й найбільший союзник – це правосуддя ”.

У своєму виступі очільник апеляційного суду привернув увагу щодо української судді Юлії Матвєєвої, яка на час проведення засідання ще знаходилась в полоні та закликав усіх, від кого це залежить повернути її з полону.

На завершення своєї доповіді Ярослав Головачов зазначив, “що допоки функціонує правосуддя – функціонує держава.

Ми хочемо, щоб наші люди, які переживають, мабуть, найстрашніші моменти свого життя, знали, що їхня батьківщина завжди дасть їм можливість захистити свої права і будь-яка особа, яка вчинила воєнний злочин у цей період часу не уникне відповідальності та отримає справедливе покарання ”.

Суддя Ірина Фролова продовжила виступ англійською мовою  і зазначила, що свобода є абсолютним пріоритетом людства, саме тому вона варта боротьби. Україна наразі відстоює найвищі  цінності не тільки українського народу, а й взагалі усього людства і кожен на своєму місці має робити все від себе залежне, щоб приблизити перемогу.

В своєму виступі суддя зазначила, що COVID-19 вніс суттєві нові підходи  до роботи судової системи, але 24 лютого стало  новим випробуванням на міцність для суддів України .

“У кожної справи є строк розгляду, і за кожною справою - доля людини. Саме тому розгляд справ має бути забезпечено усіма можливими способами і судді  мають цьому сприяти “ зазначила у своїй доповіді суддя.

“Враховуючи, що до юрисдикції Шевченківського районного суду міста Києва належить функціонування багатьох органів досудового розслідування,серед яких Служба безпеки України, то розгляд деяких категорій справ мав невідкладний характер, саме тому судді суду, в якому я працюю , отримували новий досвід, пристосовувались до непростих  реалій, вчились працювати в умовах, перед якими опинилась вся держава”- зазначила суддя Ірина Фролова.

Наприкінці своє доповіді вона подякувала комісії за можливість брати учать в такому важливому форматі та зазначила, що обмін досвідом роботи судів Європи  має беззаперечний позитивний досвід для формування єдиних підходів щодо  забезпечення  права на справедливий розгляд справи, гарантований статтею 6 Конвенції.