flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники суддівської спільноти мають більше уваги приділяти роз'ясненню правових норм та процедур, - суддя-спікер Шевченківського районного суду міста Києва

30 травня 2019, 09:40

28 травня 2019 року у Києві пройшов Третій загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ:висвітлення кримінальних процесів». Участь у заході від Шевченківського районного суду м.Києва взяла суддя-спікер Антонюк Марина Станіславівна.

У ході заходу обговорено актуальні питання співпраці представників прес-служб судів та журналістів. Зокрема на прикладі Шевченківського районного суду м.Києва.
Учасниками форуму обговорено питання висвітлення судом інформації про порядок розгляду кримінальних проваджень та взаємодії судів із представниками медіа у забезпеченні прав громадян на об’єктивну інформацію.
Під час другої дискусійної панелі судді та журналісти приділили увагу питанню застосування судом запобіжних заходів та висвітлення цього процесу журналістами.
Суддя-спікер Антонюк М.С. поділилась своїми враженнями від почутого на форумі. Зокрема, суддя висловила своє захоплення високим рівнем професіоналізму спікерів, яких об’єднує спільна мета - об’єктивне та неупереджене висвітлення кримінальних процесів. 
На думку судді-спікера, представники суддівської спільноти мають приділяти більше уваги розʼясненню процедури судового розгляду та норм права, які застосовуються судом при ухваленні рішення. 
Зокрема, не завжди правильно розуміється як представниками медіа, так і громадянами питання застосування до підозрюваного (обвинуваченого) такого запобіжного заходу як домашній арешт. Так, застосування до особи домашнього арешту подекуди прирівнюється до звільнення особи від покарання. 
Однак такий висновок не є правильним, оскільки тримання під вартою або домашній арешт є запобіжними заходами, превентивною мірою, яка покликана забезпечити належну процесуальну поведінку особи, а не є покаранням. Більше того, застосування тримання під вартою, домашнього арешту, застави тощо у жодному разі не свідчить про винуватість або невинуватість особи у вчиненні злочину.
Саме тому, на переконання Антонюк М.С., такі прості для юристів, але незрозумілі для широкого загалу терміни, і покликанірозʼяснювати представники прес-служб судів та судді-спікери.