flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судових процесів (кримінальних проваджень), а також фізичних і юридичних осіб та їх представників, які не є учасниками процесу (кримінального провадження).

11 серпня 2015, 10:13

Пунктом 1 наказу Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 року № 81 "Про внесення змін до наказу ДСА України від 31 травня 2013 року № 72" передбачено запровадження обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (кримінального провадження) із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду відповідно до Тимчасового регламенту, за виключенням положень стосовно надсилання до суду електронних документів учасниками судового процесу (кримінального провадження).

Отже, надсилання електронних документів між судом та учасниками судового процесу (кримінального провадження) здійснюється в односторонньому порядку – судом особам, які беруть участь у справі.

Відповідно до положень Тимчасового регламенту, для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: http://mail.gov.ua/.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у розділі Інформація щодо роботи «Електронного суду» (http://mail.gov.ua/registration/zayava.html). Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

Фізичні і юридичні особи та їх представники, які не є учасниками процесу (кримінального провадження) можуть звернутися до суду в порядку визначеному чинним законодавством, а саме: ЗУ «Про доступ до публічної інформації», ЗУ «Про звернення громадян» ЗУ «Про інформацію» та ін., надіславши електронний документ на офіційну електронну адресу суду після скріплення останнього електронним цифровим підписом. 

Згідно із приписами статті 6 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» електронний підпис є обов'язковим реквізитом електронного документа, який використовується для ідентифікації автора та/або підписувача електронного документа іншими суб'єктами електронного документообігу. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа.

Обробка електронних документів без електронного цифрового підпису не здійснюється.