flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шевченківським судом міста Києва ухвалено вирок щодо особи, яка вчинила хуліганство у залі судового засідання

31 жовтня 2017, 09:04

23 жовтня 2017 року Шевченківським судом міста Києва ухвалено вирок, яким громадянина Г. засуджено за ч. 1 ст. 296   КК України (хуліганство) та призначено покарання у виді 2 (двох) років обмеження волі. 

Громадянина Г. визнано винуватим у тому, що він  вчинив хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, при наступних обставинах.

Так, 30 вересня 2016 року, в денний час, громадянин Г. був доставлений конвоєм  у приміщення Шевченківського районного суду м. Києва для розгляду клопотання про продовження останньому строку тримання під вартою в кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.289, п.п.6, 12 ч.2 ст.115 КК України.

В ході судового розгляду, громадянин Г. грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, прагнучи показати свою зневагу до існуючих правил і норм поведінки в суспільстві, бажаючи самоутвердитися за рахунок приниження інших осіб, протиставити себе іншим громадянам, суспільству та державі, з метою вчинення хуліганських дій, безпричинно, виражався нецензурними виразами в сторону судді Шевченківського районного суду м. Києва  та інших учасників судового засідання. При цьому громадянин Г., не реагуючи на зауваження припинити свої хуліганські дії, відірвав прикріплену до підлоги дерев’яну лавку та намагався вибити замок спеціального приміщення, в яке був поміщений, чим пошкодив та в подальшому розламав вказану лавку.

Громадянина Г. було переведено до іншого залу судових засідань для продовження судового засідання, зірваного останнім, по розгляду клопотання про продовження строку тримання під  вартою.

Продовжуючи свої хуліганські дії, громадянин Г., перебуваючи у спеціально відведеному місці для тримання арештованих осіб в залі засідань, грубо порушуючи громадський порядок, з хуліганських мотивів, безпричинно, виражаючись нецензурними виразами, вирвав частину дерев’яної лавки та через решітку жбурнув  відірвану частину лавки у телевізор марки «LG», чим розбив його.

Судом були досліджені докази по кримінальному провадженню, аналіз яких  свідчить про те, що  громадянин Г., який в судовому засіданні при продовженні відносно нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою вчинив дії, що грубо порушували громадський порядок, проявляючи  явну неповагу до суспільства, нахабно поводився, буйствував, не реагував на неодноразові зауваження щодо припинення протиправних дій, виражався нецензурними виразами в адресу слідчого судді, інших учасників судового розгляду, пошкодив майно суду, діяв з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю.

При обранні міри покарання обвинуваченому Г., суд врахував ступінь тяжкості скоєного ним кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, не перебуває на обліку у лікаря нарколога, психіатра, відсутність обставин, які пом’якшують або обтяжують покарання.

З урахуванням наведеного суд визнав необхідним і достатнім для виправлення громадянина Г. та попередження вчинення нового злочину призначення покарання  у виді обмеження волі в межах, передбачених санкцією ч.1 ст. 296 КК України.

Суд прийшов до висновку, що таке покарання буде справедливим, необхідним і достатнім для виправлення та перевиховання громадянина Г., запобігання вчинення нових злочинів.