flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Резонанс !

05 грудня 2013, 08:55

 

03 грудня 2013 року, слідчими суддями Шевченківського районного суду м. Києва було розглянуті клопотання  слідчих СУ ГУМВС України в м. Києві про застосування запобіжних заходів тримання під вартою відносно Лазаревського Миколи  Сергійовича, Гарагуц Валерія Володимировича, Превіра Єгора Олександровича, Притуленка Ярослава Сергійовича, Загоровка Вдалислава Миколайовича, Остащенка Олександра Анатолійовича, Нужненка Сергія Миколайовича, Болотова Юрія Петровича, Черевка Геннадія Анатолійовича.

Зазначені особи, згідно клопотань органів досудового розслідування, підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.294 КК України, а саме організації масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активній участі у масових заворушеннях, за яке передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк віл п’яти до восьми років.

Крім того розглядалось аналогічне клопотання про застосування запобіжного заходу відносно Солоненко Олександра Сергійовича, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України, а саме у грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо ці дії вчинені групою осіб, пов’язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов'язки з охорони громадського порядку, якою передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до семи років, а також підозрюється за ч.2 ст.342  КК України, а саме  за опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов'язків, якою передбачене покарання у тому числі у виді позбавлення волі на строк до двох років.

При розгляді вказаних клопотань слідчими суддями було досліджено матеріали кримінальних проваджень, де містяться протоколи допитів свідків, потерпілих, показання підозрюваних та відеозаписи подій.

З досліджених  матеріалів кримінальних проваджень вбачається, що у вищезазначених осіб  при затриманні було вилучені спецзасоби у тому числі зброя (бити, кийки, палки, ціпки, ножі, палиці, пневматичні пістолети, газові балончики зі сльозоточивим газом).

Крім того, при затриманні в одного з підозрюваних було вилучено, окрім ножа та пневматичного пістолету, ще й міліцейський щит, пляшку з бензином, ганчір'я та порожні пляшки. Як пояснив підозрюваний при допиті він мав намір з цих речей виготовити так званий  «коктейль Молотова».

Під час судових засідань було вислухано думку народних депутатів України Агафонова Н.В. та Продан О.П. щодо застосування до підозрюваних більш м'якого запобіжного заходу, в тому числі особистої поруки. Також в судовому засіданні, в якому приймав участь народний депутат Порошенко П.О., останнім було запропоновано внесення застави за одного з підозрюваних.

Ухвалами слідчих суддів Шевченківського районного суду м. Києва відносно вищезазначених підозрюваних було застосовано запобіжні заходи у виді тримання під вартою строком на 60 діб.

При винесенні рішень судом було враховано тяжкість покарання, що загрожує підозрюваним в разі визнання їх винуватими у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого вони підозрюються. Також було враховано суспільну небезпеку вчиненого кримінального правопорушення, скоєного із застосуванням та погрозою застосування насильства та вчинення опору підозрюваними під час затримання працівникам правоохоронного органу із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, що спричинило отримання останніми тілесних ушкоджень.

З огляду на вищевикладені обставини, слідчими суддями було відмовлено в задоволенні клопотань захисників підозрюваних та народних депутатів України щодо застосування більш м'яких запобіжних заходів та визначення розміру застави.