flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шевченківський районний суд міста Києва звертає увагу журналістів ІА «РБК-Україна» стосовно інформації, щодо справи за позовом А. Богдана до ПАТ «НСТУ» та інших

02 жовтня 2019, 13:12

В провадженні  Шевченківського районного суду м.Києва перебуває справа за позовом Богдана Андрія Йосиповича до ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія Україна», Седлецької Н.Ю., Савчука М.В., Єгошиної В.А. про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

Інформаційне агентство «РБК-Україна» 2 жовтня 2019 року розмістило публікацію «Шевченковский районный суд Киева отклонил ходатайство адвокатов журналистов программы-расследования "Схемы" (https://www.rbc.ua/rus/news/sud-otkazalsya-proveryat-perelety-bogdana-1569997498.html).

 У зв’язку з цим, Шевченківський районний суд міста Києва звертає  увагу видання на наступне.

26 вересня 2019 року до Шевченківського районного суду міста Києва представником відповідача у справі за позовом Богдана Андрія Йосиповича до ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія Україна», Седлецької Н.Ю., Савчука М.В., Єгошиної В.А. про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації подано клопотання про витребування доказів. Під час проведення підготовчого засідання , 1 жовтня 2019 року , в задоволенні вказаного клопотання було відмовлено.

Підставою для відмови у задоволенні клопотання про витребування доказів стало недотримання відповідачем п. 4 ч. 2 ст. 84 ЦПК України. Ця стаття наділяє останнього обов’язком вжиття заходів для отримання доказу самостійно, подати до суду докази вжиття такого заходу та причини неможливості самостійно отримати вказаний доказ. Подане суду клопотання не містило доказів неможливості отримання відповідачем інформації самостійно. Шевченківський районний суд міста Києва пояснює, що фундаментальним принципом цивільного судочинства є диспозитивність, яка наділяє учасників справи рівними обов’язками подання доказів, а у випадках неможливості отримання останніх, витребуваних за допомогою суду. Проте, випадки неможливості отримання доказів мають бути підтверджені. Збирання доказів не є обов’язком суду.

Додатково повідомляємо, що із повним текстом ухвали про відмову у задоволенні клопотання про витребування доказів можна ознайомитись 7 жовтня 2019 року.