flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо здійснення судового розгляду кримінального провадження у зв'язку з прийняттям Закону України "Про пробацію"

14 листопада 2016, 09:04

 10 листопада 2016  року відбулась нарада  суддів Шевченківського районного суду м. Києва, в якій приймала участь заступник  начальника КВІ Шевченківського району м. Києва Литвинова Ю.А.

Учасники  даної зустрічі обговорювали  питання  здійснення судового розгляду кримінального провадження у зв'язку з прийняттям Закону України "Про пробацію".

Мета проведення - встановити діалог щодо деталей нової пробаційної діяльності та пов'язаних з нею змін  до законодавства, а також того, яким чином найважливіші з них можуть ефективно реалізовані так, аби знизити і рівень злочинності, і кількість ув'язнених.

Так, в  Україні з 2003 року розпочато експерименти з відпрацювання елементів пробації у діяльності кримінально-виконавчої інспекції.

Однією з найважливіших функцій служби пробації є досудова, яка здійснюється на стадії розслідування злочину. При цьому, забезпечується збір інформації про правопорушника з метою надання допомоги суду у визначенні найбільш ефективного для даної особи виду покарання (позбавлення волі чи іншого альтернативного покарання) на основі прогнозу подальшої поведінки особи та можливостей її виправлення у в’язниці чи на волі.

Зазначена  функція дає суду можливість отримати додаткову інформацію про особу, яка не завжди може бути отримана в ході слідства та судового засідання, дозволяє розробити програми виправлення засудженого, якщо судом йому буде призначено альтернативний вид покарання, або програми виховного впливу на нього у місцях позбавлення волі.

Слід відмітити, що  підготовлений службою пробації висновок сприятиме суду у винесенні вироку. Разом з тим, офіцер пробації є фігурою процесуальною, тобто учасником судового процесу, який підтверджує зроблений висновок і несе відповідальність за обвинуваченого у випадку призначення останньому альтернативного позбавленню волі покарання.

Отже, застосовуючи пробацію, суд надає засудженому можливість розібратися у вчиненому злочині й зробити все необхідне, щоб в подальшому злочин не повторився.